Sunday, February 28, 2010

Penganggur di Malaysia

hey!!!!slmt tgh hari! adakah anda seorang penganggur? adakah blogger sepenuh masa boleh di kategorikan sbg penganggur? hee... ak rasa maksud penganggur ialah mereka yang tidak membuat apa2 yang juga tidak memberikan sebarang pulangan kepada diri sendiri.. wang atau harta benda. kalu mcm tu lah definisinya, maka blogger sepenuh masa yg mempunyai akaun nuffnang bukanlah terjebak dalam kategori PENGANGGUR (sungguhpun earning dpt sesen pon..cesss!)heee...

Jumlah penganggur di Malaysia dari Oktober 2008 - Disember 2009 mencatatkan sebanyak 36,000 orang atau 3.6 peratus daripada jumlah penduduk negara. Mengapakah? ini adalah disebabkabkan, kebanyakan daripada statistik itu adalah daripada sektor perkilangan ekoran kekurangan pengeksport kerana kemerosotan ekonomi di Amerika Syarikat pada 2008. Jumlah tersebut bagaimanapun masih TERKAWAL berbanding 84,000 penganggur dicatatkan pada krisis ekonomi Asia dalam tempoh yang sama pada 1997.

Pemilik sijil diploma mahupun sarjana muda jgn le korang memilih kerja.. tapi kalu diorg (majikan) bg gaji sikit (cekadak banyak..hee) mmg patut pon korang merungut..heee

nota kuku jari kaki:
* TQ pd kerajaan sbb bg ak keja..hee...
* viky pn dh ada keje.. surya pn sama, tgal paeng, daus n mars je blum tp kompem korg dpt keje GEMPAK pnya lps korg grad..hee

6 comments:

Aus MeLankoLik said...

bangla keje ok je .
hahahak

Frazi A said...

aus:bangla mmg terpaksa keje..heee

Amir said...

tapi susah kan kalau jadi blogger sepenuh masa ni.. xkan nak depend kat iklan2 je.. kalo nak jadikan blogging part time boleh la. :D

Lutfi Raffi said...

lutfi tak termasuk dalam senarai ka... wooo... tak mau masuk akufrazi lagi la pasni... hoho

Aus MeLankoLik said...

kau keje la same mereka..
keke..
ikut saranan pm
kerja besama saye.
hahahak

aurikelsan said...

sape nk hire aku? keje cni xbeshhhh.. diorg bergosip aku xblh join, xde sape nk ajar aku mkn pakai chopstick..